palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Használt autó vásárlásakor, mire érdemes odafigyelnünk (x)

A következő cikkünkben néhány praktikát mutatunk meg, hogy mire érdemes figyelnünk ha használt autót szeretnénk vásárolni. Az autó állapota többségben összhangban áll a meghirdetett árral, így a legolcsóbb nem mindig jelenti a legjobb vételt számunkra.

Ha áron alul próbálják eladni, érdemes elgondolkodni, hogy az autó esetleg hibás vagy sérült.

Ha már kiválasztottunk egy bizonyos típust, érdemes megnézni, milyen buktatói lehetnek a vételnek pl: mik lehetnek a hibái amik visszatérőek, milyen váltóval, motorral ajánlják vagy éppen inkább lebeszélnek minket annak megvételéről.

Ha megtaláltuk a megfelelő autót számunkra, vegyük fel a kapcsolatot a tulajdonossal vagy a kereskedővel és informálódjunk az autóval kapcsolatban még mielőtt megtekintenénk azt.
Kérdezzük meg, hogy magyar vagy külföldről behozott autóról van e szó, megvan e minden gyári kulcsa, volt-e fényezve, szervizkönyve vezetve van-e, mennyi tulajdonosa volt eddig, összetörve volt e valaha, illetve hajlandó e velünk megnézetni egy kijelölt márkaszervízben, mielőtt mi megvesszük azt.

Ha az eladó ezekbe nem egyezik bele, valószínűleg nem felel meg minden a valóságnak, amit az autóról leirt. Lehetőségünk van arra is akár, hogy elkérjük az autó alvázszámát, amelyet a https://www.autodna.hu oldalon ellenőrizhetünk.

Ha a kérdésekre megfelelő válaszokat kapunk és még mindig tetszik nekünk a megvásárolandó jármű, egyeztessünk időpontot és tekintsük meg azt személyesen is.

Amikor odaérkezünk, legelőször járjuk körbe az autót.

Ha a hirdetésben sérülésmentesen van feltüntetve, egy festékmérővel könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy a gépjármű fényezve volt-e, így kiderülhet az esetleges sérülés is.
Ha nincs festékmérőnk, akkor sajnos a szemünkre kell hagyatkoznunk.

Ellenőrizzük, hogy passzolnak-e az illesztések és nézzünk utána, hogy festék hólyagosodás, színeltérés, rozsdásodás van e rajta esetleg.

Továbbá nem árt megnézni, mennyire kopottak az elem tartó csavarjai, illetve az autó alját, küszöbjét, sárvédőjét, féktárcsáját és a betétek állapotát is. Lassan cserélni kell azokat, amelyek másfél-két milliméternél nagyobb a váll a tárcsa szélén és annál vékonyabb a kopóréteg a betéten.

Érdemes rápillantani a motorháztető aljára is: a nívópálcát ellenőrizzük le, így kialakíthatunk egy képet az olaj állapotáról, szintjéről.

Ajánlatos figyelmet fordítani az olajbetöltő sapkára is, nem jó jel ha fekete, vagy sötétbarna helyett fehér, habos anyag nyomait látjuk, mert akkor az olajban valószínűleg hűtővíz folyik.

Jó tipp még, hogy érdemes átgondolni hány éves autót veszünk, mire fogjuk használni, vagyis érdemes e bajlódni annak javításával.

A motorteret is vizsgáljuk át, hogy van e olajfolyásra utaló jel. Ha poros és száraz a motortér, szinte biztosan nem akarták mosással elfedni az esetleges hibákat.

Meg kell nézni, hogy a forgalmiban lévő szám egyezést mutat e az alvázszámmal.

Ha ezek után is rendben van minden, próbáljuk ki az autót. Figyeljen arra, hogy motorindításnál (hideg motorral a legjobb) milyenek a hangok, illetve hogy nehezen indul el, esetleg füstöl vagy sem.
Ha minden rendben megy, el lehet indulni az autóval. A próbaút során ki fog derülni, mennyire felel meg számunkra az autó és tetszik e nekünk.

Ha van rá lehetőség ne hagyjuk ki a márkaszervizet sem, ahol átvizsgálják az autót és ők meg tudják mondani, hogy mit kell kicserélni, illetve vannak e nem látható hibái.
Hasznos lehet ez a vizsgálat számunkra, hiszen csak pár ezer forintba kerül.

Irreális elvárásaink ne legyenek, tökéletes használt autó nem létezik!

Továbbá mindig fontos megnézni, hogy az autó ára összhangban van e a javítási költségekkel, illetve az autó árával. Végezetül, fontos még a papírok ellenőrzése is. Ha magyar papíros autót vásárolunk, akkor szükséges hozzá forgalmi és törzskönyv is.

Adásvételi szerződést mindig csak azzal kössünk, akinek szerepel a neve a törzskönyvben.

Ha esetleg külföldi autóra adnánk a fejünket, abban az esetben forgalmin és törzskönyvön kívűl (ezek eltérnek a magyar papíroktól), vizsgapapír is szükséges lesz. Amennyiben a jármű az Európai Unión kívül érkezik, azt is célszerű lesz megnézni, hogy a vámmal kapcsolatos papírok rendben vannak e.

Bővebb információ import használt autókról itt!