palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Katás vagy? Ezért érdemes online számlázót használnod! (X)

kata

Az elmúlt időszak rengeteg változást hozott a katások életében. Kibővült az online adatszolgáltatási kötelezettség, 2021 januárjától már majdnem minden számla adatát jelenteni kell a NAV-nak. Emellett jelentősen szigorodtak a kata szabályai. Hogyan segítheti az online számlázás a kisadózók mindennapjait? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Így változott az online adatszolgáltatási kötelezettség 2021-től

A számlaadat-szolgáltatás sok vállalkozás életében már 2018. július 1-je óta a hétköznapok része volt, amennyiben 100.000 ft feletti áfatartalommal állítottak ki számlát. A katás vállalkozások többségét azonban jó ideig nem érintett a számlajelentés, a főként magánszemélyek részére számlázók pedig még a 2020 júliusi változásból is kimaradtak, amikortól az összes belföldi vállalkozás részére kiállított számlát be kellett küldeni a NAV-hoz.

Az új év azonban új szabályokat hozott, így mostantól szinte minden számlát és vállalkozást érint az adatszolgáltatási kötelezettség.

A számlajelentés 2021. január 4-től az alábbiak esetében előírás:

  • nem áfaalany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet
  • nem belföldi áfaalany, azaz más tagállami vagy harmadik országbeli áfaalany

Kivételt csak a távolról is nyújtható szolgáltatások bizonylatai jelentenek, amelyek esetében az adóbevallási és fizetési kötelezettségét a vállalkozás Moss rendszerben teljesíti.

A számlajelentés mind a kézi, mind a számlázó programokkal kiállított számlákat – beleértve a módosító, sztornó számlákat is – érinti, a nyugtákat viszont nem.

Hogyan tehet eleget a katás vállalkozás a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek?

Az elkészült számlák adatait a NAV Online számla rendszerében kell rögzíteni. Ehhez egyszeri Online számla regisztrációra van szükség.

Azok a vállalkozások, amelyek hagyományos, papír alapú, úgynevezett kézi számlát állítanak ki, nehéz helyzetbe hozzák magukat, hiszen minden kiállított bizonylat adatát manuálisan kell felvinniük a NAV rendszerébe. Erre négy nap áll rendelkezésre, ha a számla áfatartalma nem éri el az ötszázezer forintot. Ha ennél nagyobb összegű áfát számláz, akkor 1 nap.

Jóval egyszerűbb a helyzet, ha online számlázó programmal automatizálják ezt a feladatot. Ebben az esetben ugyanis a számlázó program és az Online számla rendszerének egyszerű összekötésével minden kiállított számla emberi beavatkozás nélkül beérkezik az adóhatósághoz.

Az online számlázás legnagyobb előnyei katásként

Kétségkívül az online számlázó programok a kata asszisztenssel, valamint az automatikus adatszolgáltatással segítik leghatékonyabban a kisadózók mindennapjait.

Egy profi online számlázó programmal folyamatosan nyomon követhető a kata keret, valamint hasznos, ha naprakészen látják az AAM keret aktuális állását. Mindkettő felső határa 12 milló forint.

A kisadózók életében fontos változás, hogy 2021-től egy megbízó esetén, ha a bevétel éves szinten meghaladja a 3 millió forintot, akkor a számla befogadójának – amennyiben belföldi adóalany – plusz 40 százalékos adót kell fizetnie. Ezért nem árt, ha egy felületen ellenőrizhető, hogy egy partner esetén mennyi volt a már kiszámlázott és kifizetett összeg.

Adminisztráció tekintetében jelentős terhet vehet le a vállalkozás válláról, ha a számlázó fiókhoz meghívó küldhető a könyvelőnek, ezzel jelentősen megspórolva a könyveléselőkészítés teendőit.

Ma már az innovatív számlázók nem csak arról gondoskodnak, hogy a kiküldött számlák profizmusról árulkodjanak és építsék a vállalkozás marketingjét, hanem akár teljesen automatikussá tehető a számlázás.

(X)