palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Let’s Colour Magyarország! pályázat

Let's Colour Magyarország pályázatNincs olyan ember Magyarországon, aki ne szembesülne épített környezetünk gyakran lehangoló állapotával. Életminőségünkre a legnagyobb csapást talán a színek hiánya méri. Színehagyott utcáink, elszürkült házaink nem hogy sétára nem csábítanak, hanem egyenesen tönkreteszik városaink, falvaink közösségi tereink hangulatát.

Miből fessük ki az iskolát? Hogyan tehetnénk újra színessé a falu főutcáját? Amikor az ilyen és ehhez hasonló fölvetések elhangzanak, rendszerint a bénultság és az eszköztelenség víziója is fölmerül velük együtt. Pedig gyakran az a helyzet, hogy közösségi összefogással sok minden megteremthető. A Let’s Colour Településszépítő Egyesületet azért hoztuk létre, hogy ezeket a helyi kezdeményezéseket a hiányzó eszközökkel támogassuk.

A pályázat
A Let’s Colour Településszépítő Egyesület (a továbbiakban egyesület) ezért pályázatot ír ki épített környezetünk színesebbé tételére. A pályázat keretében a megvalósuló projekt/projektek teljes eszközigényét (festékek, ecsetek, állványok) és a színdesignereket az egyesület és az Akzo Nobel Coatings Zrt. (Dulux), a javasolt helyszíneket, ötleteket, falakat és a közösségi munkát a pályázók biztosítják.

A pályázat lényegében egy internetes verseny, amelynek során a jelentkezők szimpátiaszavazatokat gyűjtenek az internetes közösség tagjaitól. A legtöbb szavazatot kapó pályázat kapja meg az egyesület támogatását, ugyanakkor az egyesület fenntartja a jogot, hogy több nyertest (legfeljebb 3-at) hirdessen ki.

Kik pályázhatnak?
A pályázatra alapvetően közösségek (pl. lakóközösségek, szomszédok, önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények, társasházak) jelentkezését várjuk, de nem zárjuk ki a magánszemélyek jelentkezését sem, amennyiben rendelkeznek festeni való falakkal vagy kültéri felületekkel.

Lényeges azonban, hogy csak azok a pályázatok vehetnek részt a versenyben, amelyek (legkésőbb a festés megkezdéséig) igazolni tudják, hogy minden olyan szükséges hatósági engedéllyel, illetve tulajdonosi beleegyezéssel rendelkeznek, amelyek a festéshez szükségesek.

Mivel pályázhatnak?
Alapvetően olyan épületek vagy felületek kifestését támogatjuk, amelyek egy közösség életminőségére pozitív hatással lehetnek. Ezek lehetnek épületek (pl. óvoda, iskola, községháza, városháza, művelődési ház, de akár egy társasház vagy egy frekventált helyen álló bármilyen egyéb épület, vagy egy teljes utca összes épülete is), közterek, de támogatásra méltó lehet akár egy régi víztorony, vagy betonkerítés is.

A lényeg a közösségi összefogás: hogy sok ember együtt cselekedjék egy közös cél érdekében. Ezért a pályázónak garanciát kell vállalnia, hogy sikeres pályázat esetén megvalósul ez az összefogás.

Hogyan pályázhatnak?
A pályázatot az egyesület honlapjára (www.letscolour.hu) kell feltölteni, a hozzá tartozó videó- és képanyaggal, illetve szöveges tartalommal együtt. Ezekben az anyagokban érdemes bemutatni, mi minden kerülne kifestésre, ha a pályázat nyer, de ugyanilyen fontos, hogy megjelenjen a közösség is, aki majd a közös munkát végzi, hiszen az ő életüket fogják megváltoztatni a színek.

Ezeknek a bemutatkozóknak – különösen a videóknak – a jelentőségét nem lehet eltúlozni, hiszen az internet számtalan felhasználója főként ezeken keresztül ismerkedik meg a projektekkel, és a szavazatát valószínűleg ezek alapján adja majd oda valakinek. Érdemes tehát olyan filmeket készíteni, amelyek az embereket valamilyen módon – humorral, őszinte érzelmekkel, meghökkentéssel vagy bármilyen más módon – megérintik, hiszen a szimpátiát az interneten főként így lehet megszerezni. Film készítése és feltöltése nem kötelező, de feltétlenül ajánlott.

Pályázati feltételek

  • a jelen kiírásnak megfelelő jelentkezés;
  • a pályázó garantálja, hogy a köztér (terek) vagy épület(ek) festése közösségi összefogásban fog megvalósulni;
  • a kifesteni kívánt falfelületeknek minden további kezelés, vakolás, vagy kőműves munka nélkül alkalmasaknak kell lenniük a festék felvitelére (ideális esetben csiszolt vagy glettelt falak, minimum kritériumként olyan vakolat, amely nem esik le a festés során);
  • a falfelületeknek pusztán emberi erő, valamint létra vagy hosszabbított festőhengernyél segítségével kifesthetőknek kell lenniük, tehát magasságuk (illetve alacsonyságuk) miatt nem igényelnek speciális felvonulást (amilyen pl. az állványzatépítés vagy ipari alpinisták közreműködése).

A pályázat lebonyolítási rendje, teendők

  1. A pályázók a www.letscolour.hu weboldalon 2011. május 15-ig tölthetik fel a pályázatukat, a hozzá tartozó. videó-, kép-, illetve szöveganyaggal. A pályázatokat folyamatosan közzétesszük a program Facebook oldalán is (www.facebook.com/letscolourHU).
  2. A pályázatok beérkezése után az egyesület előzetes műszaki szűrést végez: azon pályázati helyszínek, amelyek nem festhetők be különleges technika, illetve felületkezelés nélkül, innen nem jutnak tovább. Az egyesület továbbá ellenőrzi, hogy a beadott pályázat megfelel-e a pályázati kiírásban részletezett kritériumoknak.
  3. Az internetes közönség szavaz: a www.letscolour.hu weboldalon. Egy pályázatra egy IP-címről egy nap egy szavazatot lehet leadni, tehát hűséges rajongóknak érdemes nap mint nap visszatérni az oldalra és folyamatosan szavazni 2011. május 31-ig. A pályázóknak tehát az az érdekük, hogy a szavazás ideje alatt folyamatosan aktivizálják az embereket, hogy naponta egyszer minél többen szavazzanak az ő pályázatukra.
  4. A nyertesekkel egyeztetjük a részleteket, hogy a legjobb kivitelezéssel valósítsuk meg a projektet. Ezek után a nyertesek a Duluxtól kapott festékekkel és eszközökkel, a Dulux szakembereinek irányításával és segítségével kifestik a pályázatban szereplő közösségi teret, épületet, felületet. A legtöbb szavazatot nyerő három projekt 2011. augusztus 31-ig megvalósul, amelyről filmet is forgatunk. Az egyesület fenntartja magának a jogot, hogy több nyertest (legfeljebb 3-at) hirdessen ki, a legmagasabb szavazatszámot elért pályázatok sorrendjében.

Külföldi példák, inspiráció, háttér (angolul): http://www.letscolourproject.com/