palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

HoCare2.0 – pályázat az idősek otthoni ápolását, gondozását segítő okos megoldásokra

A HoCare2.0 projekt pályázat olyan digitális fejlesztésekre ösztönzi a KKV-kat, amelyek az idősek otthoni ápolását, gondozását segítik. Olyan megoldásokat keresnek, amelyek a termékfejlesztési folyamatokat lényegesen megkönnyítik. Az új terméknek/szolgáltatásnak a definiált 6 azonosított szükségleti terület valamelyikére kell megoldást nyújtania.


Európa lakossága gyorsan öregszik, ami folyamatos nyomást gyakorol az egészségügyi ellátó rendszerekre. Növekszik az igény arra, hogy az idősek és az őket gondozó/ellátói kör egyre nagyobb mértékben új, innovatív digitális termékeket használjon. HoCare2.0 projekt most egy pályázat keretében arra ösztönzi a Magyarországon bejegyzett KKV-kat, hogy az idősek otthonápolásához és gondozásához köthető, saját digitális, vagy IKT alapú termékeket/szolgáltatásokat fejlesszenek ki.

Tudta-e, hogy 2060-ra minden harmadik európai 65 évesnél idősebb lesz? Így válik majd az úgynevezett „ezüst gazdaság” a gazdasági szektor legdinamikusabban fejlődő iparágává. Az idősek számára fejlesztett szolgáltatások közül már most jelenleg is számos digitális alapú, amit ez a korosztály nem mer, vagy alig tud használni. Így egyre nagyobb az igény arra, hogy az időseket, mint felhasználókat bevonják a számukra kifejlesztendő termékek és szolgáltatások tervezési folyamataiba. Így biztosíthatóvá válik, hogy olyan új termékek/szolgáltatások fejlesztése valósuljon meg, amelyek speciálisan az idősek szükségleteit elégítik ki, és amelyeket az idősek valóban képesek használni.

Az otthonápolás/gondozás területén alkalmazható megoldások szempontjából 6 kategóriát azonosítottak a quadruple hélix szereplők, amelyek lefedik a legfontosabb szükségleteket:

  • kezeléssel/ellátással kapcsolatos szükségletek
  • a napi életvitelhez kötődő tevékenységek
  • az önellátáshoz kapcsolódó szükségletek
  • szociális szükségletek
  • érzelmi szükségletek
  • informális szükségletek

Az egyes kategóriák számos további specifikus szükségletekre bonthatók, amelyekkel egyenként szükséges foglalkozni.

Pályázati felhívás KKV-k számára
A HOCARE 2.0 projekt vezető partnere a KDRIÜ pályázatot hirdetett az idősek otthonápolásához és gondozásához köthető, saját digitális, vagy IKT alapú termékeket/szolgáltatások fejlesztését tervező hazai KKV-k számára. Olyan megoldásokat keresnek, amelyek a termékfejlesztési folyamatokat lényegesen megkönnyítik. Az új terméknek/szolgáltatásnak a fenti 6 azonosított szükségleti terület valamelyikére kell megoldást nyújtania.

A pályázatot 2020. 08. 31. 24.00. óráig lehet benyújtani.

A pályázat elbírálása és a pilot termékfejlesztés az ÁEEK és a KDRIÜ együttműködésével zajlik majd. Az elbírálást követően két KKV ingyen részt vehet a közös értékteremtés módszerével és a négyes hélix képviselőinek közreműködésével megvalósuló pilot termékfejlesztésben. A pályázat célja piacra kihelyezési idő lényeges lerövidítése mellett legalább két piacképes termék/szolgáltatás létrehozása. További információ:
http://www.kdriu.hu/okos-eszkoz/index.php
http://www.kdriu.hu/okos-eszkoz/palyazati-feltetelek-es-szabalyok-hocare2-0.pdf
Kapcsolattartó: Bende Csaba, projektmenedzser e-mail: csaba.bende@kdriu.hu

A HoCare2.0 projektről
A HoCare2.0 projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programme finanszírozza. A programban a közép-európai régió 11 projekt partnere működik közre 6 különböző országból (Magyarország, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Lengyelország, Németország) Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló program innovatív otthonápolási/gondozási megoldások fejlesztésére ösztönzi a közép-európai régió közegészségügyi hatóságait, egészségügy közszolgáltató intézményeit, valamint üzleti alapon működő szolgáltatóit. A KKV-k, közszolgáltatók, kutatási intézmények és a végfelhasználók bevonásával így minőségi változásokat indíthatnak el a régióban.

Az új Hocare 2.0 projekt az ÁEEK számára a 2018-ban hazai forrásból megvalósítani tervezett alapellátási programhoz kapcsolódó otthoni szakápolás, valamint az egynapos sebészet és más, a fekvőbeteg ellátás időtartamát lerövidítő ellátások szempontjából kínál majd hosszabb távon hasznosítható eredményeket.

További információ kérhető a projektről:
Csizmadia István, szakmai főtanácsadó Email: csizmadia.istvan@aeek.hu
Projekt honlap: ÁEEK Hocare 2.0 oldalon
https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html