palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Éljen a Panel III. – Nagyszabású lakásfelújítási programot hirdetett a Kormány – de csak a panellakásokra

logo-mehiJövő februárban indul a Panel III. program, amelyben 2020-ig 380 ezer panellakást kíván felújítani a Kormány, összesen 500 Mrd Ft-nyi forrásból. Ennek egyharmada biztosan vissza nem térítendő támogatás lesz uniós forrásból, a maradék kétharmadnyi visszatérítendő támogatás forrása még bizonytalan. A MEHI üdvözli a program meghirdetését, de nem tartja indokoltnak, hogy csak a panelek pályázhatnak majd.

Az NFM régi adósságát törlesztette ma, amikor bejelentette, hogy jövőre lakossági energiahatékonysági program indul, amely a következő hét évre kiszámítható módon nyújt támogatást a szigetelni, kazánt cserélni, nyílászárót cserélni kívánóknak. Évi 54 ezer lakás kerül felújításra majd, évi 70 Mrd Forintnyi forrásból, azaz egy lakásra 1,3 M Ft jut.  Az NFM tájékoztatásából kiderült, hogy a források egyharmada (évi kb. 23,8 Mrd Ft) az EUs forrásokból, pontosabban a KEHOP-ból származik, de az nem volt egyértelmű, hogy honnan jön a maradék kétharmad.  A sajtótájékoztatón felmerült az MFB hitel, a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer, illetve a társasházak saját vagyona, vagy a társasházak által igényelt hitelek.

A tervezett források (feltéve, hogy a kétharmad is állami forrásokból származik, akár hitel, akár vissza nem térítendő támogatás formájában) a szakmai szervezetek által megfogalmazott lakossági energiahatékonysági beruházási forrásigényeknek megfelelnek: Az öt szakmai szervezet. köztük a MEHI támogatásával novemberben megjelent Hazai Hatékonyság program évi 40 ezer lakás felújítását szorgalmazta évi 60 Mrd Forintból, amelyből 20 Mrd Forint származna a KEHOP-ból.

Feltűnő azonban, hogy a tervekben jelenleg csak a panellakások szerepelnek, a társasházak, illetve családi házak számára történő támogatásról nem volt szó, noha a hazai lakásállomány 82%-a nem panellakás.  Horváth Attila Imre államtitkár elmondta, hogy a nem panellakásokra vonatkozó terveket majd az Épület- Energetikai Stratégiából ismerhetjük meg.  Ezt a tervet 2013 júniusára ígérték, utoljára arról volt szó, hogy októberben kerül társadalmi egyeztetésre.

Bart István, a MEHI Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója így értékelte a bejelentést:

  • „Üdvözöljük az NFM terveit, nagyon örülünk, hogy a Hazai Hatékonyság tervben megfogalmazott javaslatok egy része már ilyen hamar befogadásra talált. Örvendetes, hogy a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer forrásait is a lakossági energiahatékonysági beruházásokra fordítják. Ezt a MEHI már régóta szorgalmazta.
  • Nem értjük azonban, hogy miért kell kivételezni a panellakásokkal.  A magyar lakásokból csak minden ötödik panel, és ezek között jóval nagyobb a felújítottak aránya, mint a családi házaknál, vagy a társasházaknál. Számos kutatás igazolja továbbá, hogy nem igaz az, amit az NFM állít, miszerint a panelekben érhető el a legnagyobb lakásonkénti energia-megtakarítás.  Fontosnak tartjuk, hogy a panelek mellett a családi és a társasházak is részesüljenek az állami forrásokban.
  • Nem egyértelmű a javasolt támogatási szerkezet sem.  Helyesnek tartjuk azt az irányt, hogy a támogatásnak csak egyharmada vissza nem térítendő, de úgy gondoljuk, hogy a kétharmadnyi hitelforrás előteremtését nem szabad a társasházakra hagyni, hanem ezt is szervezett keretek közt kell biztosítani, a vissza nem térítendő támogatásokkal közös ügyintézés keretében, mégpedig úgy, hogy akár önrész nélkül is megindulhassanak a felújítások.”

Forrás: MEHI sajtóközlemény