palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mi van a fecskékkel? alkotói pályázat

A fecskék eltűnése ökológiai katasztrófa, amely ellen mindannyian tehetünk. Például, hogy nem hagyjuk „kihűlni” a témát.  Alkotói pályázat a közbeszéd tematizálására felnőtt és gyermek kategóriában.

Magyarországról 2020-ra eltűnhetnek a fecskék. Aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: 1999-2009 között a molnárfecskék populációja 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent az országban – írja az MTI. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának adatai nem egy-két év változását mutatják, hanem folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet. Ha az irányzat folytatódik, 2020-ra a fecskeállomány kipusztulhat Magyarországról – közölte a MME. A vidékies környezetben élő füsti fecskék állománycsökkenésének egyik fő oka, hogy az utóbbi évtizedben összeomlott mind az intézményes, mind a háztáji állattartás Magyarországon.

Az emberek sokat és sokmindenről beszélnek, de az igazán fontos és érzékeny kérdésekről soha sem eleget.
A fecskék eltűnése ökológiai katasztrófa, amely ellen mindannyian tehetünk. Például, hogy nem hagyjuk „kihűlni” a témát.

Ezért a DRÓT szerkesztősége úgy döntött, hogy alkotói pályázatot ír ki külön felnőtteknek és gyerekeknek.
Te is fontosnak tartod a fecskéket? Művész vagy és/vagy értő és érzékeny ember? Akarsz valamit tenni környezetedért és hazádért? Jó ügy mellé állnál művészeteddel, kreativitásoddal? Itt a remek alkalom.
A legjobb alkotásokat a DRÓT szerkesztősége kiválasztja és megjelenteti a DRÓT alkotói portálon, továbbá a leges-legjobbak között értékes ajándékokat sorsolunk ki – fő támogatónk – a MrSale öltönyüzlet jóvoltából. A zsűri két tanácsadója Centauri (író, ornitológus) és Szarka Fedor Guido (képzőművész, festő, grafikus). Az akcióhoz kapcsolódott a Gittegylet.com, akik különdíjat adnak az általuk kiválasztott műveknek, és megjelentetik a Gitt honlapján.
(Amennyiben más cégektől is érkeznek a zsűrizésig díj felajánlások, azokat is kisorsoljuk, a cégeket pedig támogatóink között feltüntetjük.)

Hirundo_rustica_14116

Mit kell tenned?

1.
Írj verset, novellát, esszét, tanulmányt, cikket vagy fotózz, filmezz, rajzolj, fess bármit, ami fecskékkel kapcsolatos és küldd el nekünk 2015. június 12-ig a drotlap@gmail.com címre. A tárgy mezőbe írd, hogy „mi van a fecskékkel?” illetve, hogy felnőtt vagy gyermek kategóriában pályázol-e.

2.
Oszd meg ezt a pályázati felhívást vagy küldd tovább, annak akit érdekelhet. Nyomtasd ki és „posztold” munkahelyeden, iskoládban, köztereken. Segíts, hogy minél több embernek feltehessük a kérdést: mi van a fecskékkel?

3.
Ha lehetőséged van rá építs fészekrakó helyeket a fecskéknek (és más madaraknak is). Hamarosan részletes fészeképítő tanácsok a DRÓTon.

Végül – talán szokatlan gesztussal – ezen pályázat felhívását két saját „fecskés” verssel zárom, remélve: inspirál titeket.
Segítsetek, hogy eljusson ez a kiírás minél több emberhez.
Alkossatok fecskéset, emberek!

Tovább a pályázatra: Mi van a fecskékkel?