palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Családi adókedvezmény 2020 – Milyen változások érintik a családi adókedvezményt 2020-ban?!

családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény rendszere 2010-től került bevezetésre, majd 2014-től életbe lépett módosítás lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelem adó mellett a járulékaikat is csökkenthessék. Jövőre, 2020-tól újabb pozitív változások egyrészt a négy gyermekes családanyákat érinti, másrészt júliustól a teljes társadalombiztosítási járulék terhére a családi adókedvezmény érvényesíthető lesz.

A családvédelmi akcióterv keretében 2020. január 1-től a legalább négy gyermekes anyák élethosszig tartó szja mentességet élveznek. Párhuzamosan vehető igénybe a családi adókedvezménnyel.

Továbbá az szja mentesség azokra az édesanyákra is vonatkozik, akiknek már felnőttek a gyerekei.

Jelenleg az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járadékból nem vonható le a kedvezmény, viszont 2020.július 1. után a teljes 18.5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére a családi adókedvezmény érvényesíthető lesz.

A családi adókedvezmény havi összege 2 eltartott gyermek esetében 2019-ben növekedett.

Egy gyerek esetén az adóalap- kedvezmény 66 670 Ft, havi 10 000 Ft.

Két gyerek esetén az adóalap-kedvezmény 133 330 Ft, havi 20 000 Ft gyermekenként.

Három, vagy több gyerek esetén az adóalap-kedvezmény 220 000 Ft, havi 33 000 Ft gyermekenként.

A NAV honlapján található családi kedvezmény kalkulátora segítségével megállapítható, hogy milyen összegű családi kedvezmény, és családi járulékkedvezmény érvényesíthető a rendszeres bérjövedelemből.

Idéntől bővült a családi adókedvezményre jogosultak köre, az átmenetileg bentlakásos otthonban élő, tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékkal élő gyermekekre is vonatkozik a kedvezmény.

A családi adókedvezmény a gyermekek számától függően csökkenti a családok jövedelmének az adóalapját. A számítás különbséget tesz az eltartott, és a kedvezményezett gyermekek között.

A családi adókedvezmény a családi pótlékhoz hasonlóan a tankötelezett kor végéig jár, de ha a gyermek ezt követően közoktatás keretében tanul, akkor 20 éves koráig, sajátos nevelésű igényű gyermek esetében 23 éves koráig kapható a kedvezmény.

A szülőknek amennyiben közösen kívánják érvényesíteni a családi adókedvezményt, erről az adóelőleg nyilatkozatban nyilatkozniuk kell, és meg kell jelölniük, hogy milyen arányban kívánják érvényesíttetni.

Abban az esetben, ha a szülők egyike nem jogosult az adókedvezmény igénybevételére, akkor az adóbevallásnál érvényesíthető a családi adókedvezmény megosztása.