palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és a Maurice Ward Group újra meghírdeti a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Az elismeréssel a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket kívánja támogatni, kortól és médiumtól függetlenül. 


A 10.000 euró értékű díjra külföldi kiállítás tervével pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), illetve rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben. A díj a nyertes művész támogatása mellett az általa benyújtott kiállítási koncepció megvalósítását szolgálja. Ezzel kívánunk hozzájárulni a kortárs magyar alkotók és a szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályázók a Ludwig Múzeumban rendezett kiállításon mutatkoznak be 2013 szeptemberében. A végső nyertest a zsűri ünnepélyes díjátadó keretében hirdeti ki.

A díj

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Az ACAX profiljával összhangban a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj fontos célkitűzése, hogy támogassa a hazai alkotók és a rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködését és a művészek nemzetközi bemutatkozását. A 10.000 euró értékű díjjal ezért egy kortárs magyar képzőművész munkásságát kívánjuk elismerni, önálló vagy csoportos kiállítás keretében történő külföldi bemutatkozását támogatni.

A díj a pályázó belátása szerint oszlik meg a művész tiszteletdíja és a benyújtott kiállítási terv megvalósításának költségei között oly módon, hogy a művész tiszteletdíja legalább 4000, legfeljebb 9000 euró.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 1. Angol nyelvű szakmai önéletrajzot
 2. Angol nyelvű digitális portfóliót
 3. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. Kérjük, röviden mutassa be az intézményt vagy művészeti eseményt is, mellyel együttműködik. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint lehetőség szerint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
 4. A választott külföldi intézmény szándéknyilatkozatát, melyben annak vezetője vagy kurátora megerősíti, hogy nyertes pályázat esetén a kiállítást legkésőbb 2014 végéig megvalósítja.
 5. A kiállítás költségvetését, csoportos kiállítás esetén a művész részvételére vonatkozó költségvetést. (Az Európán belüli szállítás megszervezését és költségeit a Maurice Ward Group vállalja, így annak díját nem kell belefoglalni a költségvetésbe.)
 6. Annak a legalább három, legfeljebb hat alkotásnak a megjelölését (kép, pontos adatok: cím, év, technika, méret, egyéb), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán. A zsűri és a szervezők ezekből választják ki a bemutatásra kerülő művet vagy műveket.


A pályázat leadása

A leadási határidő: 2013. április 30.
A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk.
A pályázatokat az alábbi szerverre kérjük feltölteni: ftp://195.228.170.212
felhasználónév: leopoldbloom
jelszó: 2TqqQCmQ

Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltéshez egy önálló, tömörített mappát hozzanak létre a szerveren. A mappa elnevezése a palyazoazonositoja.zip formátumot kövesse, ékezeteket, pontot, kötőjelet ne használjanak. A pályázó azonosítója lehet a pályázó valódi neve vagy fedőnév. A tömörítéshez bármilyen zip-kompatibilis program (Windows, 7zip, stb.), és bármilyen FTP kliensprogram (Filezilla, TotalCommander, stb) használható.

A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A döntés

A zsűri döntését elsősorban a következő szempontok alapján hozza meg:

 • a beadott portfólió
 • a kiállítási terv és az azt megvalósító nemzetközi kiállítási intézmény szakmai elismertsége
 • a Ludwig Múzeumban megrendezendő kiállításon bemutatásra szánt alkotások.

A díjátadó kiállítás résztvevőit 2013 júliusában értesítjük, a közülük kikerülő nyertest pedig 2013 ősze folyamán, ünnepélyes keretek között hirdetjük ki.

Részvételi feltételek

 • A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.
 • A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.
 • A pályázók vállalják a szervezőkkel (ACAX, Maurice Ward Group) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását.
 • A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja. Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész vállalja, hogy:
 • további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott legalább három művét a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervezők vállalják.
 • elfogadja, hogy kiállított műveit a szervezők a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják, amennyiben a megjelenés nem sérti a művészi reputációját.
 • A díj nyertese vállalja a pályázati anyagban ismertetett kiállítás megvalósítását.
 • A díj nyertese vállalja, hogy a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít angol és magyar nyelven, és azt megküldi az ACAX részére.
 • A díj összegének kifizetéséről és az együttműködés részleteiről külön megállapodás születik.
 • A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy  az ACAX személyes adataikat kezeli  a pályázat elbírálásának ideje alatt.
 • A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

Kapcsolat

Projektmenedzserek: Stepanović Tijana, Csizek Petra
E: leopold.bloom@ludwigmuseum.hu
T: (+36 1) 794 6488

Forrás:  http://www.acax.hu/

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

palyazatok.org will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.