palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat megoldásközpontú riportok készítésére

A Mérték Médiaelemző Műhely az Ashoka és a Transitions Online támogatásával pályázatot hirdet magyar állampolgárságú újságírók részére megoldásközpontú riportok készítésére. A pályázaton minden újságíró és szerkesztőségi kollektíva részt vehet, aki vállalja a pályázati felhívásban foglaltak teljesítését.

FÓKUSZBAN A MEGOLDÁS

Milyen cikkeket várunk? A Solutions Journalism, azaz megoldásközpontú újságírás nem pusztán a társadalmi problémákra, hanem azok megoldására koncentrál. Olyan modelleket mutat be (például az oktatás, az esélyegyenlőség, az egészségügy, a környezetvédelem vagy akár a korrupció területén), amelyek valahol már működtek, és amelyek segítségével talán máshol is megoldhatók lennének az adott problémák. Nem „jó hírek” készítéséről van szó, hanem oknyomozó munkáról, amely részletekbe menően mutatja be a teljes történetet. Mindazt, ami változást hozhat a közbeszédbe, és hatással lehet a szakpolitikára is.

Fontos tehát, hogy az elkészült riportnak:

 • egy társadalmi problémára adott válaszra kell összpontosítania;
 • pontosnak és alaposnak kell lennie, a részleteket is be kell mutatnia,
 • a megoldás működőképességét adatokkal, szilárd bizonyítékokkal kell alátámasztania,
 • olyan modelleket kell bemutatnia, amelyek mások számára is alkalmazhatók lehetnek,
 • a cikkben a felmerülő problémákra, nehézségekre is rá kell világítania.

Éppen ezért a riport nem szólhat egy, még csak gondolati szinten megfogalmazott lehetséges megoldásról, nem lehet egyszemélyes „hőstörténet”, bújtatott reklám vagy „megható kishír”.

Aki bizonytalan a témaválasztásban vagy a megoldásközpontú újságírás kritériumaiban, keresse fel a Solutions Journalism Network magyar nyelvű interaktív oktatófelületét. Segítséget nyújthat még a megoldásközpontú újságírás egyik alapítójával, a Pulitzer-díjas Tina Rosenberggel készült interjú. Emellett a pályázók részt vehetnek egy ingyenes workshopon is 2019. június 4-én Budapesten, ahol a Transitions Online munkatársa minden kérdésre szívesen válaszol. Az esemény kiírása itt megtekinthető.

ALAPVETŐI ÚJSÁGÍRÓI ELVÁRÁSOK

A pályázat elbírálásakor fontos szempont lesz:

 • a megoldásközpontú riport elkészítéséhez szükséges előzetes kutatómunka mennyisége és alapossága,
 • a téma társadalmi fontossága,
 • a téma megalapozottsága, eredetisége és újszerűsége,
 • a téma bemutatásának érthetősége,
 • valamint a kutatás során gyűjtött adatok és tények vizuális bemutatására tervezett eszközök változatossága.

A pályázók a jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével szavatolják, hogy az általuk benyújtott témajavaslat feldolgozásával kapcsolatban nem áll fenn politikai, gazdasági, jogi vagy egyéb érdekkonfliktus, a riport tartalmát saját maguk alakítják, és saját maguk vállalnak felelősséget érte.

A PÁLYÁZAT FELTÉTELEI, HATÁRIDŐK, DÍJAZÁS

A kidolgozott témajavaslatot 2019. június 16-ig lehet benyújtani, a nyertes pályázókat emailben értesítjük. A cikkek elkészítéséhez három hónap áll rendelkezésre. A támogatás összege bruttó 200.000 forint, amelyet a cikk megjelenése után kap meg a szerző. A szerződéskötés feltétele a számlaképesség! A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a cikk készítése során folyamatosan tartják a kapcsolatot a pályázat kiíróival, és az általuk tett javaslatokat elfogadják.

A programra a pályázati adatlap kitöltésével lehet jelentkezni IDE kattintva.

A pályázat kötelező elemei:

 • kitöltött pályázati adatlap;
 • szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről;
 • referencia – a pályázó három legsikeresebbnek tartott riportja, amelyek bizonyítják, hogy a szerző rendelkezik a megvalósításhoz szükséges szakmai tapasztalattal. A cikkek linkjeinek az adatlapon való feltüntetése vagy szkennelt változatának beküldése elegendő.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a támogatott riportokat – az eredeti közlést követően – részben vagy teljes terjedelmükben honlapjukon megjelentessék.

Amennyiben kérdése van a pályázattal kapcsolatban, írjon a katus.eszter@mertek.eu email címre.

Pályázat megoldásközpontú riportok készítésére