palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU Újságíró Díja 2011

EU Újságíró Díja – Együtt a diszkrimináció ellen!A nyolc éve alapított „Együtt a diszkrimináció ellen!” EU Újságíró Díja az egyetlen olyan újságírói pályázat  az online és a nyomtatott sajtóban dolgozó újságírók részére, amely az Európai Unión belüli diszkriminációval és sokszínűséggel foglalkozik.

A Díj az Európai Bizottság elismerése azon újságírók számára, akik munkájukon keresztül hozzájárulnak a sokszínűség értékének és előnyeinek jobb megértéséhez, valamint a diszkrimináció elleni küzdelemhez.

A versenyre való jelentkezés egyszerű – olvassa el a versenyszabályzatot, majd küldje el írását online módon.

A 2011-es verseny 2011. november 10-én 12.00 órakor zárul (közép-európai idő szerint).

Részvétel a versenyben

Küldje el pályaművét az online nevezési lap segítségével.

A díjra mások is jelölhetnek újságírókat. Az ilyen nevezést azonban csak akkor fogadjuk el, ha a jelöléshez az újságíró hozzájárul.

A verseny 2011. november 10-én 12.00 órakor (közép-európai idő szerint délben) zárul.

Nevezési díj nincs.

Díjak

A versenyben részt vevő újságírók akár 5000 euró értékű pénzdíjban is részesülhetnek.

Európai díjak: Az európai győztes, valamint a második és a harmadik helyezett 5000 euró, 3500 euró, illetve 2500 euró értékű díjat kap.

Nemzeti díjak: A 27 nemzeti verseny győztesei egyenként 1000 euró értékű díjban részesülnek.

A díjak átadása utalványok formájában történik, amelyek utazásra, diszkriminációval vagy sokszínűséggel kapcsolatos konferenciákon vagy szemináriumokon való részvételre, multimédiás berendezések vagy más professzionális eszközök vásárlására, illetve nyelv- vagy egyéb tanfolyamon való részvételre használhatók fel.

A győztesek a díjjal járó összeget vagy annak egy részét egy általuk választott, diszkriminációval foglalkozó civil szervezetnek is felajánlhatják.

Versenyszabályzat

 • Minden pályaműnek érintenie kell a Díj témáját, és európai vonatkozással kell bírnia.
 • A versenyre nevezett összes cikket kitöltött online nevezési űrlapnak kell kísérnie.
 • A pályázatra olyan írások nyújthatók be, amelyek 2010. szeptember 18. és 2011. november 10. között megjelennek vagy megjelentek valamely bejegyzett sajtótermékben.
 • A versenyre nevezett minden írásnak eredetileg valamely nyomtatott vagy online sajtótermékben kell megjelennie. Ide tartoznak a gazdasági társaságok, egyesületek vagy egyetemek kiadványai is. A publikációnak helyet adó sajtótermék szerkesztőségi székhelyének az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikében kell lennie.
 • Minden pályaműnek írott műnek kell lennie. A fényképes vagy audiovizuális elemekből álló pályaműveket nem fogadjuk el.
 • A nevezés határideje: 2011. november 10., 12 óra (közép-európai idő szerint dél).
 • A versenyre nevező újságírók legfeljebb három pályaművet küldhetnek be.
 • Az írásoknak legalább 3500 karakter terjedelműnek kell lenniük (szóközökkel együtt), de hosszuk nem haladhatja meg a 32 000 karaktert (szóközökkel együtt).
 • Az írásokat az Európai Unió 23 hivatalos nyelvének valamelyikén kell benyújtani. Ezek a következők: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák, szlovén.
 • Egy pályázat több, egymáshoz kapcsolódó cikket is tartalmazhat (például egy interjút és a hozzá kapcsolódó tényfeltáró cikket), de csak akkor, ha az adott nyomtatott vagy online sajtótermék ugyanazon kiadásában jelentek meg.
 • Adott időszakban megjelent cikksorozat is benyújtható egyetlen pályaműként, ha a cikksorozat minden része ugyanabban a nyomtatott vagy online sajtótermékben jelent meg.
 • Csoportos nevezéseket is elfogadunk, feltéve, hogy az írás elkészítéséhez jelentősen hozzájáruló összes személy (például a kutatást végzők, az újságírók és a szerkesztők) neve szerepel a nevezési űrlapon, és a csoport létszáma nem haladja meg az öt főt.
 • A pályaművet harmadik fél is benyújthatja. A szerzőnek azonban hozzá kell járulnia a nevezéshez. A pályázattal együtt ezt a hozzájárulási nyilatkozatot is be kell nyújtani (itt töltheti le a szükséges beleegyező űrlapot).
 • Az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy a benyújtott írásokat prezentációs anyagaiban és a sajtóban felhasználja, valamint az Újságírói Díj és „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen” kampány promóciója keretében bármilyen módon közzétegye.
 • A zsűri döntése végleges. A zsűri fenntartja a jogot minden olyan pályamű elutasítására, amely nem felel meg a versenykiírás feltételeinek. A pályázat benyújtásával a pályázók elfogadják, hogy a zsűri döntése ellen semmiféle jogorvoslattal nem élhetnek.
 • A versenyre nevező személy a nevezés benyújtásával elfogadja, hogy a versenyszabályzatot elolvasta és megértette.
 • A pályázóknak igazolniuk kell (PDF-dokumentummal vagy a pályázatról készült képernyőfelvétellel), hogy a benyújtott anyag valóban megjelent a sajtóban.
 • A versenyben való részvétel alsó korhatára 18 év

Bővebben, nevezés: http://journalistaward.stop-discrimination.info/?lang=hu