palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Miként alakult az egyesített Németország képe külföldön? cikk- és esszéjellegű pályázat

Miként alakult az egyesített Németország képe külföldön? Ebben a témában először indít a „Németország Archívum” (DA) egy úgy nevezett Call for Articles-t.

A felhívás legfőképpen a történelem-, társadalom- és regionális tudományok területén tevékenykedő tudósoknak és doktoranduszoknak, valamint a nemzetközi kapcsolatok, a kulturális csere és a fejlesztési együttműködés szakterület gyakornokainak és újságíróinak szól. Pályázni lehet tudományos cikkekkel és esszéjellegű fogalmazásokkal is. A DA részére megírt cikknek azt kell közvetítenie az olvasók részére, miként fogadták Németország újraegyesülését külföldön, és miként alakult a Németország-kép 1990 óta. Ennek során különösképpen az európai szomszédok véleménye érdekes, de helye van az Európán kívüli távlatoknak is. Az alábbi kérdések állhatnak a fókuszban: Miként értékelik a múlt feldolgozásával kapcsolatban tett német erőfeszítéseket? Mennyiben határozták meg bizonyos események 1990 óta (pl. kormányváltás, foci-VB 2006, az európai pénzügyi és gazdasági válság) ezt a képet?

A legfeljebb 2.000 karakterből álló expozékat 2013. augusztus 30-ig, e-mailen, a deutschlandarchiv-online@init.de címre lehet elküldeni. Kérjük, mellékeljenek egy rövid életrajzot is. Az expozékat a DA szerkesztősége fogja kiválasztani. A végleges szöveg aztán ne legyen hosszabb mint 20.000 karakter.

A DA, amelyet a Szövetségi Politikai Oktatási Központ ad ki, 1968 óta kínál tudományosan megalapozott, a nagyközönség számára is jól érthető szövegeket a közös német, háború utáni történelemmel és az európai kontextusba helyezett német egyesülési folyamattal kapcsolatban. 2011 óta megjelenik az online magazin is: http://www.bpb.de/deutschlandarchiv

A DA-szerkesztőséggel itt lehet kapcsolatba lépni, ha tartalmi kérdés merülne fel:

mailto:deutschlandarchiv-online@init.de