palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vidéken éri meg a leginkább a Csok!

Vidéken és ott is a nagyvárosokban, a megyeszékhelyeken éri meg leginkább a Csok.

Az Ingatlan.com legújabb elemzése szerint, jelen időszakban leginkább a vidéki nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken éri meg igényelni a Családi Otthonteremtési kedvezményt.
Az átlagban 1,5 millió forint összegű CSOK-kal vidéki nagyvárosban akár félszobával is meg lehet növelni a komfortot, megyeszékhelyeken átlagosan 6-9 négyzetméterrel nagyobb lakást lehet vásárolni. Ugyanennyi pénz budapesten mindössze 3 négyzetméterrel nagyobb használt lakás megvásárlására elegendő.
Budapesten többnyire a 3 gyerekes családok számára éri meg a CsOK, akik egy kb. 10 milliós többlettámogatással 14 négyzetméterrel nagyobb új lakáshoz juthatnak, ami vidéken ekkora összeg esetén 20-30 plusz négyzetmétert is jelenthet.

Elindulása óta több mint 90 ezer család részesült összesen 250 milliárd forint otthonteremtési támogatásban (csok).

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a támogatottak 12 százaléka gyermekét egyedül nevelő szülő és a már megítélt támogatások esetében, közel 45 ezer pályázat esetében még meg nem született gyermek vállalásáról döntöttek a fiatalok.

Az Otthonteremtési támogatás jelentős szerepet játszik az építőipar fellendítésében is.  2018. első félévben több mint 6500 új lakás épült, és ez 30 százalékkal több, mint a 2017-es azonos időszakra mért adat, pedig 2017-ben is emelkedett a lakásépítések száma. A beadott építési engedélyek alapján látható, hogy megmaradni látszik a lakásépítések dinamikája.

A csok 2019-ben is folytatódik, az elfogadott költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre az otthonteremtési programra, amelyet nem szabályoz semmiféle nincs pénzügyi korlát, vagyis a beérkező igények szerint nyújtják a támogatásokat.

A Kopp Mária Intézet felmérése nagyobb részt egyezik az ingatlan.com kutatsásával. A felmérés szerint a legtöbb támogatást a Közép-Magyarországon élők vehették igénybe. A támogatások 36 százalékát kisvárosi ingatlanokra kérték, 32 százalékát falvakban, községekben, 23 százalékát megyei jogú városokban lévő ingatlanokra, 9 százalékát pedig budapesti otthonokra.

A csokot felhasználók zömének 80 százaléka ott használja fel a támogatást, ahol él, a budapestieknek azonban csak 66 százaléka marad a fővárosban, 34 százalékuk kisvárosokba, falvakba költözik a kapott támogatás segítségével.

Ugyanezen tanulmányból kiderül az is, hogy a csokkal támogatott családok 30 százalékának egy gyermeke van, 34 százaléka két gyermeket nevel, negyedük nagycsaládos (három vagy több gyermekes) és 11 százalékuk még gyermektelen.