palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A részvétel kora! workshop – pályázat művészeknek

ludwig múzeum pályázatA Ludwig Múzeum a kortárs vizuális- és előadóművészet valamennyi ágából várja a jelentkezőket a Kreatív Európa által támogatott, CAPP Művészeti Együttműködési program keretében megvalósuló workshopjára.

A CAPP Művészeti Együttműködési Program (2015-2018) legfőbb célja, hogy növelje a művészek országok közötti mobilitását, valamint elősegítse nemzetközi munkakapcsolatok kialakítását kutatások, rezidenciaprogramok és képzések szervezésével. A képzések fókuszában az a törekvés áll, hogy azon alkotói metódusok, amelyek aktív szerepet vállalnak a társadalom formálásában, bekerülhessenek a művészek és egyéb kulturális szereplők eszköztárába.

A projekt első állomása a 2015. szeptember 11-12-13-án és 20-án megrendezendő 3+1 napos budapesti workshop.

A workshop célkitűzései:

A résztvevőknek közvetlen tapasztalatot nyújtani a közösségi művészet erejéről.
Elméleti háttér felvázolásával és gyakorlati példákkal illusztrálni, hogy a művészet segítségével folytatott társadalmi párbeszéd képes a közösségek életminőségén javítani.
Alkalmat teremteni a részvételi alkotói folyamatok elsajátítására, továbbá megadni a nézőpontváltás lehetőségét.
A projektötletek megtervezésben segíteni.

A workshop során az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:
Van-e a művésznek társadalmi felelőssége? Mit nevezünk társadalmi problémának? Mit nevezünk közösségi alkotásnak? Ez még művészet vagy már valami más? Hol a művész és hol az üzenet helye egy közösségi alkotófolyamatban? Milyen közösségi és társadalmi elvárásokat szükségszerű menedzselni egy közösségi projekt kivitelezése során? Hogyan tervezze meg és dokumentálja a művész az alkotói folyamatot?

A workshop vezetője a Káva Kulturális Műhely:
A Káva 1996 óta magas szakmai színvonalon, elismerten működő, hazai és nemzetközi programokat bonyolító független kulturális műhely, mely aktív szerepet vállal a társadalom formálásában, a közönségépítésben, a közösségi párbeszéd megteremtésében. A Káva folyamatosan keresi az olyan szakmai kihívásokat, melyek által különféle területekről érkező alkotókkal gondolkodhat együtt. Fókuszában az együttműködői művészet és a résztvevői helyzet kutatása áll.

Kiket várunk:
Olyan művészek jelentkezését várjuk valamennyi, de elsősorban a képzőművészet területéről, akik szeretnének jártassá válni a társadalmilag elkötelezett művészet elméleti és gyakorlati kérdéseiben és szívesen dolgoznak együtt a többi művészeti ág képviselőivel. A workshop tervezett létszáma 20 fő, hivatalos nyelve a magyar. A pályázóktól kérjük, hogy a workshop teljes időtartamára (3 egész+1 fél nap) tegyék magukat szabaddá, a pontos megjelenés fontos számunkra.

Mit biztosítunk: A workshopon való részvétel ingyenes.

A pályázás módja:
A motivációs levéllel bővített önéletrajzokat e-mailben várjuk a következő címre: simon.andrea@ludwigmuseum.hu. Kérdéseket a +36/20-333-8427-es telefonszámon is tudunk fogadni. A nyílt felhívás során beérkezett jelentkezésekből a workshop szervezői választják ki a résztvevőket. A jelentkezők e-mailben kapnak értesítést a szelekciós folyamat eredményéről, legkésőbb 2015. augusztus 25-ig.

A pályázatok beérkezési határideje: 2015. augusztus 21.