palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Az állattenyésztők is csak földterülettel kaphatnak támogatást

mvh pályázatokÚj feltételekkel lehet igénybe venni a termeléstől elválasztott állatalapú támogatásokat áprilistól: az állattenyésztők csak földterülettel együtt kaphatják meg a nemzeti kiegészítő támogatásokat.

Új feltételekkel lehet igénybe venni a termeléstől elválasztott állatalapú támogatásokat áprilistól: az állattenyésztők csak földterülettel együtt kaphatják meg a nemzeti kiegészítő támogatásokat – olvasható a 37/2009-es, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által áprilisban kiadott rendeletben.

A változás a hízottbika- és az anyatehéntartást, az extenzifikációs (vágásra tenyésztett) szarvasmarha, valamint a kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuhtartás támogatást érinti.

A támogatást a történelmi bázisjogosultsággal rendelkező mezőgazdasági termelők vehetik igénybe.

A termeléstől elválasztott támogatások esetén a gazdálkodót a rendeletben előírt termelési kötelezettségek terhelik.

Az állatalapú termeléstől elválasztott támogatásra történelmi bázis jogosultság alapján az a mezőgazdasági termelő jogosult, akinek jár az egységes területalapú támogatás, és mint nyilvántartott állattartó, megtalálható a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR).

Az idén tehát csak azok a termelők részesülhetnek állatalapú termeléstől elválasztott támogatásban, akik egységes területalapú támogatási (SAPS) kérelmet nyújtanak be, és jogosultak annak igénybevételére.

Ennek hiányában a történelmi bázisjogosultsággal rendelkező gazdálkodónak sem fizethető elválasztott támogatás.

A 2007. óta alkalmazott történelmi bázisjogosultság vagyoni értékű jog, amely korlátozottan forgalomképes, így adható-vehető, illetve bérbe is lehet adni.

Bázisjogosultságot tehát úgy lehet szerezni, hogy egy másik gazdálkodótól megveszik, vagy bérbe veszik.

A megvételt, illetve a bérbevételt a termelő köteles bejelenteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH).

A gazdálkodónak nem kell attól tartania, hogy ha valamilyen ok miatt nem lesz jogosult a támogatásra – s így kifizetés sem történik – akkor a vagyoni értékű jogát megvonják.

Abban az esetben azonban, ha a mezőgazdasági termelő a termeléstől elválasztott támogatást nem kívánja igénybe venni, arról 2009. november 30-ig nyilatkozatot nyújthat be az MVH-hoz.
(mti)