palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ingyenes covid antigén-gyorstesztelés pedagógusoknak

A Generali Alapítvány Covid Antigén-gyorstesztekkel a fedélzetén kínál szűréseket állami óvodák és iskolák számára.

Egy alkalommal minimum 40, maximum 100 fő tud részt venni a szűrővizsgálaton.

A jelentkezés feltétele, hogy az adott intézményben legalább 40 pedagógus legyen (összevontan is lehet több tagintézmény). A döntésnél Kuratóriumunk figyelembe veszi a gyerek- és pedagóguslétszámot, azt, hogy milyen járványügyi besorolású megyében van az intézmény, illetve hogy milyen járványügyi előzmények voltak az adott óvodában vagy iskolában.

A tesztelésről

A mintavétel az orr-nyálkahártyából történik, nem igényel előkészületet a paciens részéről, az eredmény 15 percen belül rendelkezésre áll.

Az antigén-teszt közvetlenül a vírus jelenlétét mutatja ki – ebben tehát a PCR tesztre hasonlít.

A koronavírus antigén gyorsteszt segítségével megtudhatja tehát, jelen van-e szervezetében a COVID-19 vírus (SARS-CoV-2). Fontos kiemelni, hogy az antigén a legtöbb esetben a tünetek megjelenését követő 7 napban van jelen kimutatható mértékben a fertőzött személyben, ezért az antigén-gyorsteszt ebben az időintervallumban a legmegbízhatóbb.

Pozitív teszteredmény esetén a vizsgált személy szinte biztosan fertőzőképes, azonnal házi karanténba kell vonulni, továbbá mielőbbi háziorvosi felülvizsgálat szükséges. A szolgáltató a gyorsteszt eredményét a hatósági nyilvántartó rendszerbe is köteles feltölteni.

Tudni kell, hogy a negatív eredmény nem minden esetben jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött. Előfordulhat, hogy a vírus csak olyan kis mennyiségben található meg, hogy azt nem lehet a teszttel kimutatni (erre különösen a tünetek megjelenését megelőzően, illetve a megjelenésüket követő 8. naptól kezdve nagy az esély).

A pályázathoz a kitöltendő szöveges részben a lenti információkat is szükséges megadni:

  •  intézmény neve, címe
  • gyerek létszám
  • pedagógus létszám
  • milyen járványügyi besorolású megyébe esik
  • volt-e fertőzés az intézményben (hány esetben kellett részlegesen távol maradniuk osztályoknak, esetleg a teljes intézménynek)
  • intézményi kontakt (név, telefon, email)

 Kérjük a járványügyi besorolásra vonatkozó információkat és a szűrés előzményeit, azaz, hogy miért indokolt a szűrés elvégzése (volt-e fertőzés az intézményben) az Egyéb tudanivalók a rendezvénnyel kapcsolatban szabad szöveges mezőben adja meg!

Információ a Covid-19 Antigén gyorstesztről:

A Generali a Biztonságért Alapítvány (székhelye: 1066 Budapest, Teréz Krt. 42-44.) megbízásából szolgáltatóként eljáró Granwin Kft. (székhelye: 8230 Balatonfüred, Jókai u. 5.) által használt COVID-19 antigén gyorsteszt megkapta az európai (CE IVD, OGYÉI) hatóságok engedélyét.

Az antigén-teszt közvetlenül a vírus jelenlétét mutatja ki – ebben tehát a PCR tesztre hasonlít.

A koronavírus antigén gyorsteszt segítségével megtudhatja tehát, jelen van-e szervezetében a COVID-19 vírus (SARS-CoV-2). Fontos kiemelni, hogy az antigén a legtöbb esetben a tünetek megjelenését követő 7 napban van jelen kimutatható mértékben a fertőzött személyben, ezért az antigén-gyorsteszt ebben az időintervallumban a legmegbízhatóbb.

Nem javasolt elvégezni az antigén gyorsteszt vizsgálatot azon Páciensek esetében, akiknél az aktív COVID-19 betegség gyanúja fennáll, azaz felső légúti fertőzése zajlik (lázas, köhög vagy fullad), és akik a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott, aktuálisan érvényes COVID-19-re vonatkozó Eljárásrend (a továbbiakban: „eljárásrend”) szerinti egyéb feltételeknek megfelelnek. Ezekben az esetekben – a hatósági előírásokkal összhangban – továbbra is a háziorvos telefonos értesítése szükséges!

Hogyan kell a kapott eredmény értelmezni?

Az antigén-gyorstesztnek két érvényes eredménye lehet:

1. A kazettán egy csík (a kontrollcsík) látható – NEGATÍV.

Ez esetben a vizsgált személy valószínűleg „negatív”, szervezetében nincsen jelen az új koronavírus.

Tudni kell, hogy a negatív eredmény nem minden esetben jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött!

Előfordulhat, hogy a vírus csak olyan kis mennyiségben található meg, hogy azt nem lehet a teszttel kimutatni (erre különösen a tünetek megjelenését megelőzően, illetve a megjelenésüket követő 8. naptól kezdve nagy az esély).

2. A kazettán két csík látható – POZITÍV.

Ebben az esetben a vizsgált személy COVID-19 fertőzött.

Akár megfigyelhetőek a COVID-19 jellegzetes tünetei, akár nem, POZITÍV TESZTEREDMÉNY esetén a vizsgált személy szinte biztosan fertőzőképes.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy SARS-CoV-2 Ag gyorsteszt eredményét a szolgáltató az OSZIR és EESZT rendszerébe is köteles feltölteni. Pozitív teszteredmény esetén azonnal házi karanténba kell vonulni, továbbá mielőbbi háziorvosi felülvizsgálat szüksége!

Szükség van-e a vizsgált személy részéről bármilyen előkészületre?
A vizsgálat előtt nem szükséges semmilyen előkészület.

Vannak-e olyan esetek, amikor nem végezhető el a szűrés?
Bizonyítottan COVID-19 vírussal fertőzött, illetve fertőzésgyanús személyek esetében nem végezhető el a vizsgálat.

Mennyi időt vesz igénybe a mintavétel?

A mintavétel maximum 1 perc, a minta kiértékelése rövid időn belül megtörténik. Az eredményről a Pácienst az egészségügyi szakszemélyzet 15 percen belül tájékoztatja.

A SZŰRÉS MENETE:

1. Adategyeztetés

2. Gyorsteszt elvégzése orr nyálkahártyából vett mintavétellel

3. Teszt kiértékelése és egyeztetése 15 perc.

Pozitív eredmény esetén a szolgáltató tájékoztatja a további teendőkről.

Tájékoztatjuk, hogy a Generali a Biztonságért Alapítvány a teszt eredményét nem ismeri meg, az nem kerül részére átadásra, az eredményeket a Granwin Kft., mint megbízott egészségügyi szolgáltató a rá vonatkozó titoktartási előírásoknak megfelelően, orvosi titokként kezeli.