palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Traktor pályázat 2023

traktor pályázat 2023

Az új 2023-2027-ig tartó KAP keretében a korábbi időszakhoz képest jóval több vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe az agráriumban tevékenykedők. A mezőgazdasági termelők és a fiatal gazdák traktort, kombájnt, permetezőgépet is vásárolhatnak majd pályázati segítséggel, azonban ezeket a digitális precíziós átállás szolgálatába kell állítani. A következő évtizedben a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra való átállás rendkívül meghatározó lesz, és stratégiai fontosságú, hogy ebben az agrárium különböző méretű szereplőit is érdekeltté tegyék a támogatások által.

Mit jelent a digitális precíziós átállás?

A gazdaság különböző területeihez hasonlóan a mezőgazdasági szektorban is egyre nagyobb szerephez jut a digitalizáció, és az automatizáció, az új agrárgépekben a pontosabbá válik a helymeghatározás, amely nagymértékben járul hozzá, hogy egészségesebb legyen az élelmiszerünk.

A digitális precíziós átállást a jövőben egyetlen agráriumban tevékenykedő gazda sem kerülheti el, hiszen a feltételeknek való megfelelés – a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások és az egyre szigorúbb zöld előírások minden gazdát újításra, átállásra késztetnek. A hatékonyság mellett egyúttal zöldít is, hiszen a részben automatizált, önmagukat kormányzó, szoftveresen irányítható gépek által lehet a termő pontokat a legkönnyebben megtalálni, így az adott pont többszöri permetezése is elkerülhető. A precíziós helymeghatározás nélkülözhetetlen eleme a műholdas helymeghatározás, amely a gépeknek akár cm-re pontos helymeghatározást tesz lehetővé.

Bővülő adatszolgáltatási kötelezettségek, erősödő zöld elvárások

Az új KAP-ban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági és környezeti szempontok – az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések, valamint a természeti források és a biológiai sokféleség fenntartása. Az uniós elvárásoknak megfelelően racionalizálni kell, illetve csökkenteni kell a felszíni és felszín alatti vizek terhelését, valamint növelni kell az ammóniakibocsátás, és az Üveghatású gázok kibocsátás (ÜHG) csökkenését szolgáló beruházásokat. Az utóbbiak ma az ágazat számára egyik legnagyobb kihívást jelentik. Ugyanakkor a jövőben egyre több adatszolgáltatási kötelezettségnek kell eleget tenni.

traktor pályázat

A digitális technológiák előnye

A digitális technológiák hosszú távon a talajállapot javulásához járulnak hozzá, segítségével növelhető a hatékonyság, de könnyebb megfelelni a kemikáliák használatával kapcsolatos előírásoknak, az egyre szigorodó uniós elvárásoknak. A korábbi években már ösztönözték az istállón belüli és kívüli trágyakezelés korszerűsítését, az injektálást, valamint olyan technológiák alkalmazását, amelyek azonnali kijuttatást tesznek lehetővé.

Digitális mezőgazdasághoz digitális gazda szükséges

A magyar agrárium csak abban az esetben képes versenyképes maradni, ha az innovatív technológiákat, a precíziós eszközöket és döntéstámogató technikákat a gazdák széles körben képesek alkalmazni. Ugyanakkor nem elegendő a modern technológia megléte, a használatukhoz megfelelő kompetenciák is szükségesek, hogy a gazdák értsék a különféle eszközök – drónok, szenzorok, precíziós eszközök használatát. A precíziós átállás ösztönzése érdekében az előző ciklusban is számos tudásfejlesztés program- például ingyenes Digitális Akadémia indult.

A korábbi precíziós eszközök beszerzése pályázat tapasztalatai

A mezőgazdaság digitális átállásának támogatása felhívásoknak a korábbi ciklusokban nem volt előzménye, és új irány volt a precíziós erő- és munkagépek beszerzésének támogatása.

Az Agrárminisztérium összegezte a korábbi precíziós felhívás tapasztalatait, amely szerint összesen 2660 sikeres pályázat – támogatói okirat született, és megállapítható, hogy a 100 hektár feletti, és az 500 hektár feletti gazdálkodói réteg pályázott a fejlesztési forrásra.

Darabszám szerint az alábbi precíziós erő- és munkagépekre igényeltek támogatást:

  • Hozamtérképezővel felszerelt kombájnok – 1460 db
  • Helyspecifikus munkavégzésre alkalmas munkagépek – 5219 db
  • Helyspecifikus munkavégzésre alkalmas mezőgazdasági erőgépek (traktorok, önjáró permetezők) – 5948 db
  • 10 évesnél nem régebbi erő- és munkagép felokosítására – 760 db

Továbbá megállapították, hogy az ország keleti felében alacsonyabb összegű átlagos támogatási igényt nyújtottak be a gazdák, míg a nyugati felében magasabb összegű átlag feletti támogatási igény volt jellemző.

Mikor várható az új precíziós pályázat?

A következő időszakban a precíziós pályázat által nyújtotta fejlesztések meghatározó tényező lesz a hazai mezőgazdasági területek jelentős részén, ezért nem árt figyelemmel kísérni a folyamatosan megjelenő híreket és információkat. Az új támogatási rendszerhez kapcsolódó rendeletek kidolgozása folyamatban van, a 2023. évre tervezett felhívások az év második felében várhatóak, így jelenleg a konkrét benyújtási dátum sem ismert.